Nama : Rosnani binti Ismin
Umur : 37
Ahli : 2019


Latar belakang

Empunya nama Rosnani panggilan nani, beliau adalah seorang surirumah sepenuh masa dalam membesarkan anak-anak seramai 2 orang. Puan Rosnani berkecimpung dalam bidang membuat kek dan roti semenjak 2 tahun yang lalu. Beliau mengikuti kelas membuat kek dan roti di kawasan tempat tinggal beliau.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Puan Nani tidak pernah mengikuti mana-mana kelas komputer sebelum ini. Beliau mendapat tahu Pusat Internet akan mengadakan kelas ICT untuk peserta dewasa, dengan segera beliau mendaftarkan diri untuk mengikuti kelas tersebut. Beliau adalah seorang pemalu jika tidak petugas menegurnya. Beliau juga ingin menambahkan pendapatan melalui kelas di sini, dimana sebelum ini pendapatan beliau RM500 sebulan.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Pendapatan RM1000 keatas memberi impak positif semenjak beliau mengikuti kelas yang dijalankan di Pusat Internet, beliau banyak belajar selok belok mengenai perniagaan atas talian. Petugas banyak memberi tunjuk ajar dalam perniagaan jika berlaku penipuan. Petugas juga banyak membimbing beliau dalam aktiviti yang perlu dilakukan dalam perniagaan.