Nama Noor Affendy bin Noor Azme
Umur : 25
Ahli : 2010


Latar belakang

Affendy nama panggilan kepada empunya nama Noor Affendy bin Noor Azme. Beliau merupakan usahawan Muda Tani di Kampung Ampangan. Beliau adalah anak kedua daripada 3 adik beradik. Beliau dibesarkan tanpa seorang ayah kerana ayah beliau telah kembali ke Rahmatullah. Beliau dibesarkan oleh ibu yang bekerja sebagai petani. Sebelum ini, beliau bekerja makan gaji di sebuah syarikat swasta di Kuala Lumpur. Banyak masa terbuang, beliau kembali ke kampung halaman dan menanam pandan sebagai kerja tetap beliau. 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Beliau menjalankan perniagaan menjual pandan di pasar tani, beliau kurang pengetahuan dalam mempromosikan produk pandan beliau di laman sosial seperti facebook dan juga whatsapp. Beliau sering mengikuti kelas yang dijalankan di Pusat Internet bersama adik beliau. Di situ beliau cuba belajar selok-belok menggunakan komputer dan media sosial.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Beliau banyak bertanya petugas dalam mempromosi dan cara-cara ingin meningkatkan pendapatan dalam perniagaan. Perniagaan pandan beliau kini telah mendapat sambutan dimana beliau telah memasarkan produk beliau di laman web shopee. Pendapatan yang beliau perolehi amat memberangkan dan dapat meningkatkan lagi penanaman pandan beliau.